maandag 21 december 2009

Start to Drive

Start to Drive is een rijinitiatie voor kandidaat-chauffeurs en hun begeleiders. Op deze site vind je de praktische informatie over Start to Drive terug, je kan je inschrijven en je dossier beheren. Ook de rijscholen, examencentra en sociale organisaties kunnen op deze site heel wat informatie terugvinden en hun dossier beheren.
Ingeschreven voor Start to Drive en nog geen infoavond gevolgd? Een overzicht van de geplande data vind je hier. Voor je een infoavond volgt moet je de rijschool contacteren en eventueel de gekozen rijschool in je dossier aanpassen.
Wat houdt Start to Drive in?
Start to Drive is een rijinitiatie voor kandidaat-chauffeurs en hun begeleiders en is opgebouwd uit volgende delen:
·         De infoavond: De kandidaat en de begeleider volgen samen een infoavond bij de rijschool. De infoavond duurt 2,5 uur en er zijn maximum 16 deelnemers (acht kandidaten + acht begeleiders). De infoavond zit boordevol praktische informatie om met de rijopleiding te starten. Op de infoavond wordt een logboek uitgedeeld.
·         Twee uur praktijkopleiding: De kandidaat en de begeleider volgen samen twee uur praktijkopleiding bij de rijschool.
·         De eerste oefenperiode: De kandidaat en de begeleider beginnen samen aan de eerste oefenperiode, die minstens twee maanden duurt.
·         Het proefexamen: De kandidaat en de begeleider gaan samen naar het proefexamen, in het examencentrum. Het proefexamen is een tussentijdse evaluatie waarop feedback gegeven wordt.
·         De tweede oefenperiode: De kandidaat en de begeleider beginnen samen aan de tweede oefenperiode, die minstens één maand duurt.
·         Het officiële examen: De kandidaat en de begeleider gaan samen naar het officiële praktijkexamen, dit wordt afgenomen bij het examencentrum.
 
Wanneer kan je deelnemen?
Om deel te nemen aan Start to Drive, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
·         Je hebt deelgenomen aan Rijbewijs op School.
Je mag zowel in het schooljaar 2008-2009 als in het schooljaar 2007-2008 deelgenomen hebben aan Rijbewijs op School.
·         Je bent geslaagd voor je theoretisch examen.
Je hoefde dus niet de eerste maal, tijdens het examen op school, geslaagd te zijn voor je theoretisch examen. Als je minder dan drie jaar geleden slaagde voor je theoretisch examen is dat voldoende.
·         Je doorloopt samen met een begeleider het hele traject van Start to Drive.
Een begeleider is iemand die samen met je de lessen volgt, het proefexamen en het officiële examen aflegt en regelmatig met je gaat oefenen. De keuze van je begeleider is belangrijk, want je brengt samen veel tijd door. Je begeleider moet zelf voldoende rijervaring hebben en die ervaring aan je kunnen doorgeven.
·         Je bent bij de eerste 5.000 kandidaten zijn die zich inschrijven voor Start to Drive.
De eerste 5.000 kandidaten die zich via de website www.starttodrive.be inschrijven, kunnen ook effectief deelnemen aan Start to Drive.
Hoe verloopt Start to Drive praktisch?
·         Je schrijft je in voor Start to Drive.
o   Om je te kunnen inschrijven, moet je aan bovenstaande voorwaarden voldoen.
o   Inschrijven kan via de startpagina van deze site.
·         Je vult alle gegevens correct en volledig in.
o   Bij de inschrijving vul je je eigen gegevens in.
o   In je online dossier vul je de gegevens van je begeleider in en duid je de rijschool aan waar je lessen gaat volgen. Een overzicht van alle deelnemende rijscholen vind je via de startpagina van deze website.
o   Indien de gegevens van je begeleider en je rijschool twee maanden na je inschrijving niet volledig zijn aangevuld, word je automatisch uitgeschreven voor Start to Drive.
·         Een eerste waardebon ter waarde van 125 euro wordt naar je opgestuurd.
o   Als alle gevraagde gegevens zijn ingegeven, wordt de waardebon naar je opgestuurd. Deze waardebon is vier maanden geldig.
o   Met de waardebon kan je bij de rijschool die je opgeeft in je dossier een infoavond en twee uur praktijkopleiding volgen.
De waardebon heeft een waarde van 125 euro. Een rijschool kan voor dat bedrag iets extra’s aanbieden of een supplement (geldbedrag) vragen. Je kan best bij de rijscholen in je buurt informeren wat je voor de waardebon krijgt of welk supplement ze vragen.
o   Op de infoavond ontvang je een logboek. Het logboek bevat een waardebon voor het proefexamen.
·         Je doorloopt de eerste oefenperiode.
o   Je gaat samen met je begeleider oefenen.
o   Het logboek is een handige leidraad doorheen de oefenperiode. Je vindt er in terug wat je allemaal moet oefenen en hoe je dat best kan doen. Het logboek bevat ook handige invuldocumenten.
o   Deze oefenperiode duurt ten minste twee maanden en hoogstens 35 maanden.
·         Je legt het proefexamen af.
o   De waardebon voor het proefexamen vind je terug in het logboek.
o   Je vindt het examencentrum waar je het proefexamen moet afleggen terug in je online dossier. Je maakt tijdig, ongeveer zes weken op voorhand, een afspraak met het examencentrum.
o   Samen met je begeleider ga je het proefexamen afleggen en je geeft de waardebon af.
·         Je vult de enquête in.
o   In de periode tussen het proefexamen en het officiële praktijkexamen vul je de enquête in je online dossier in.
o   De waardebon voor het officiële examen wordt enkel naar je opgestuurd als de enquête ingevuld is!
·         Je doorloopt de tweede oefenperiode.
o   Je gaat verder samen met je begeleider oefenen.
o   Het logboek vormt een handige leidraad doorheen de oefenperiode.
o   Deze oefenperiode duurt ten minste één maand en hoogstens 34 maanden.
·         Je legt het officiële praktijkexamen af.
o   De waardebon voor het officiële examen wordt hoogstens een maand na het proefexamen naar je opgestuurd, op voorwaarde dat je de enquête invulde en dat je het volledig traject van Start to Drive correct volgde.
o   Je legt het officiële examen af in hetzelfde examencentrum waar je het proefexamen aflegde. De gegevens van het examencentrum vind je terug in je online dossier. Je maakt tijdig, ongeveer zes weken op voorhand, een afspraak met het examencentrum.
o   Samen met je begeleider ga je het officiële examen afleggen en je geeft de waardebon af.
 
Veelgestelde vragen
Kan ik met de rijschool naar het proefexamen en/of het werkelijke examen gaan?
Ja. Als je ervoor kiest met de rijschool naar het proefexamen of het examen te gaan, veranderen er enkele dingen:
o   Je mag als leerling-chauffeur slechts twee passagiers mee nemen in de wagen. Tijdens het (proef)examen zullen dat de examinator en de rijschoolinstructeur zijn. Je begeleider kan dus niet mee tijdens het (proef)examen. Je begeleider mag wel mee naar het examencentrum, zodat de examinator ook feedback aan je begeleider kan geven. Als je met de rijschool naar het (proef)examen gaat, is het echter niet noodzakelijk dat je begeleider mee gaat. De rijschoolinstructeur kan ook nadien de feedback aan je begeleider doorgeven.
o   Het examencentrum waar je het (proef)examen moet afleggen, wordt normaal gezien bepaald aan de hand van je adres. Als je met de rijschool naar het (proef)examen gaat, kan het examencentrum ook bepaald worden aan de hand van het adres van de rijschool. Indien de twee examencentra verschillen, mag je kiezen bij welk examencentrum je het (proef)examen gaat afleggen. Je moet het proefexamen en het officiële examen via Start to Drive wel bij hetzelfde examencentrum afleggen.
 
Wie kan mijn begeleider zijn?
    • De begeleider van een kandidaat is niet noodzakelijk één van de ouders. Er worden geen voorwaarden gesteld aan de relatie tussen de kandidaat en de begeleider.
    • Iedere begeleider kan maximum drie kandidaten per jaar opleiden.
    • De begeleider moet aan de wettelijke voorwaarden voldoen:
      • sedert ten minste acht jaar houder en drager zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs dat ten minste geldig is voor de categorie B;
      • ingeschreven zijn in België en houder zijn van een identiteitsdocument, afgegeven in België;
      • mag niet vervallen zijn of geweest zijn van het recht tot sturen binnen de drie jaar vóór de afgifte van het voorlopig rijbewijs.
 
Ik volg Start to Drive maar ik wil graag meerdere lessen volgen bij de rijschool, kan dat?
Ja. Indien je een uitgebreider lessenpakket bij de rijschool wilt volgen, mag je de twee uren praktijkopleiding die je via Start to Drive krijgt mee rekenen voor je totaal aantal lesuren. Als je bijvoorbeeld een opleiding van 20 uur wenst de volgen bij de rijschool, krijg je de twee eerste uren via Start to Drive gratis.
 
Ik volg een opleiding bij de rijschool zodat ik tijdens mijn oefenperiode alleen mag rijden. Kan ik dan deelnemen aan Start to Drive?
Ja. Een voorwaarde om aan Start to Drive deel te nemen, is dat je het hele traject samen met een begeleider doorloopt. Indien je een opleiding bij de rijschool volgt zodat je ook in je oefenperiode alleen mag rijden, kan je deelnemen aan Start to Drive. Je moet dan een begeleider hebben die samen met je het hele traject van Start to Drive doorloopt en regelmatig met je gaat oefenen. Natuurlijk mag je dan ook alleen rijden.
 
In de lijst staan niet alleen erkende rijscholen maar ook zelfstandige instructeurs, klopt dat?
Ja. Ook zelfstandige instructeurs kunnen deelnemen aan Start to Drive. Je kan bij hen hetzelfde volgen als bij de erkende rijscholen. De verschillen zijn:
o   Een zelfstandig instructeur is niet verbonden aan een rijschool. Om deel te nemen aan Start to Drive moeten ze wel beschikken over een leslokaal, een oefenterrein en een wagen met dubbele bediening. De VSV gaat na of de ingeschreven zelfstandige instructeurs daarmee in orde zijn.
o   Indien je Start to Drive volgt bij een zelfstandige instructeur en je beslist nadien dat je de rijopleiding van 20 uur wenst te volgen, dan kan je de twee eerste uren die je via Start to Drive volgde bij de zelfstandige instructeur, niet in mindering brengen voor de opleiding van 20 uur.
 
Als sociale organisatie bieden wij opleidingen aan voor laaggeschoolden, kunnen wij ook deelnemen aan Start to Drive?
Ja. Jullie kunnen jullie als sociale organisatie inschrijven voor Start to Drive. Jullie beheren dan zelf de dossiers van jullie kandidaten en volgen hen op tijdens het traject.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten